Nu har Centrum för Näringslivshistoria skapat visningen Miljömässig hållbarhet – från förr till nu, tillsammans med Ung Företagsamhet. Nu finns alltså alla tre aspekter av hållbarhet för skolor hos Centrum för Näringslivshistoria.
I kommande ämnesplaner för Gy25 lägger Skolverket betydande vikt vid hållbarhet, till exempel i entreprenörskap, historia, marknadsföring, företagsekonomi, internationell ekonomi och samhällskunskap. Redan sedan tidigare har ni lärare kunnat välja våra teman om social och ekonomisk hållbarhet i näringslivshistoria, och här kommer den tredje hållbarhetsaspekten.
Gensvaret var positivt när vi initialt presenterade konceptet för Uppsalas UF-lärare på Uppsala-skolornas UF-kickoff tidigare i höstas. Hållbarhetstemat är ett fördjupat samarbete med Ung Företagsamhet och hållbarhetsproffset Emma Grönlund (UF Stockholmsregionen) som tillsammans med oss har utvecklat innehållet. Så, nu är skolvisningen både testkörd och premiärvisad för dels gymnasieelever och för ett lärargäng på en UF-lärarträff hos oss på Centrum för Näringslivshistoria.
Om visningen Miljömässig hållbarhet – från förr till nu:
Detta är något för dig som vill få in och arbeta med hållbarhet i praktiken. Konceptet är visserligen skräddarsytt för elever som startar UF-företag, men eftersom hållbarhet lyfts i många andra gymnasieämnen så har vi redan nu fått bokningar från olika ämneslärare – och även mentorer som planerar demokrati-tema ute på skolorna. Hållbarhet och demokrati hänger ju samman i och med de globala målen som FN satte upp år 2015 och har som mål att nå 2030 för en hållbar utveckling.
- Syftet är att ge inspiration och en historisk bakgrund till dagens hållbarhet.
- I vårt stora arkiv får ni möta de företagshistoriska källorna.
- Visningen startar med en föreläsning, fortsätter sedan ut i arkivet, och avslutas med en workshop kring hållbarhetsbegrepp, då med fokus på att jämföra hållbarhet och miljötänkande förr med nu.
Så, välkomna med era bokningar inför sen höst, vinter och vårtermin!
Charlotta Skorup, Skolansvarig arkivpedagog på Centrum för Näringslivshistoria